Zamieszczone przez archerx10
[O2] Pisknięcie po dodaniu gazu
Zwiń
X
-
[O2] Pisknięcie po dodaniu gazu
Witam serdecznie
Od jakiegoś dłuższego czasu mam dziwny problem w Octavii 2 - przy dodawaniu gazu słychać pisknięcie, krótsze ale jednak głośniejsze, gdy dodam gazu gwałtowniej i dłuższe ale cichsze, gdy zrobię to delikatniej. Zastanawiam się, co to może być? Myślałem o zaworze EGR (może jest zabrudzony), ale nie jestem pewien, czy to na pewno jest przyczyną.
Autko jeździ super, ubytku mocy nie stwierdziłem, w weekend miałem trasę do Warszawy i z powrotem, również wszystko OK, ale zastanawia mnie to pisknięcie, bo sądzę, że nie powinno tak być
Jest to coś w stylu "łłłiiiii" - taki dźwięk mniej więcej, spróbuję może jeszcze to nagrać podczas jazdy.
Pozdrawiam i proszę o pomocJest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
-
-
Mam bardzo podobny efekt.
U mnie dodatkowo występuje przy włączaniu i wyłączaniu zapłonu.
Już mnie cholera brała bo ile razy jechałem do kASOwników to przestawało piszczeć.
Dzisiaj poprosiłem żonkę żeby pokręciła zapłonem a ja w tym czasie namierzałem winowajce. Zaznaczyłem strzałką na focie, niestety to coś nie jest zbyt widoczne bo zastawia go metalowy uchwyt - może ktoś podpowie co to jest ops: ?
To jakiś zaworek ?
Komentarz
-
-
Hmm, ciekawe, czekam, aż ktoś to rozpozna
Dodam jeszcze, że turbo wymieniane było 2 miesiące temu i dzielnie sobie radzi. Dwumasa i sprzęgło są do wymiany obowiązkowo, ale to już 26.11.
Objawy występują u mnie tylko na biegach wyższych niż jałowy - na luzie nie ma tego dźwięku.
Nie mam pojęcia co to jest, jakby ktoś jeszcze był w stanie doradzić, co to może być, to będę naprawdę wdzięczny.
[ Dodano: Sob 30 Paź, 10 21:02 ]
Czytałem, że może być to też pasek alternatora - czy jak światła lekko przygasają przy cofaniu, to może być to?Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
McGan, zawór sterowania turbiną czy jakoś się to nazywa. Jest to normalna praca. Popiskiwanie jest przy zdejmowaniu nogi z gazu i schodzeniu z obrotów silnika przy których turbina "pracowała". Nie ma powodów do zawracania sobie tym tyłka. Tak ma być. Ta spocie testowaliśmy to z kolegą rrysio bo też się tym przejął. U mnie jak u niego to było.
[ Dodano: Sob 30 Paź, 10 23:35 ]
Zamieszczone przez McGanCzytałem, że może być to też pasek alternatora - czy jak światła lekko przygasają przy cofaniu, to może być to?Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Ale u mnie piskniecie jest przy dodaniu gazu i wczesniej tak nie bylo. Z pewnoscia tak nie ma bycJest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Komentarz
-
-
p690, to co wskazujesz to prawdopodobnie ( słabo widać na fotce ) zawór chłodnicy spalin. Ja też mam u siebie takie "piknięcie", ale występuje ono tylko po dodaniu gazu gdy obrotu już spadają prawie do jałowych. Oczywiście pojawia się też przy przekręceniu kluczyka. U mnie dodatkowo ten odgłos pochodzi z bloku zaworów elektromagnetycznych ( to pudełko z rurkami nad zbiorniczkiem płynu hamulcowego ) i też trochę z klapki gaszącej ( obok EGR ). Blok zaworów wymieniałem i jest to samo. Generalnie mam tak już jakieś dobre 2 lata i poza odgłosami nic się nie dzieje.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Nie no u mnie pisknięcie występuje jedynie na biegach, bez znaczenia, czy auto jest rozgrzane, czy nie.
Może być to od dwumasy/sprzęgła ?Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002p690, to co wskazujesz to prawdopodobnie ( słabo widać na fotce ) zawór chłodnicy spalin. Ja też mam u siebie takie "piknięcie", ale występuje ono tylko po dodaniu gazu gdy obrotu już spadają prawie do jałowych. Oczywiście pojawia się też przy przekręceniu kluczyka. U mnie dodatkowo ten odgłos pochodzi z bloku zaworów elektromagnetycznych ( to pudełko z rurkami nad zbiorniczkiem płynu hamulcowego ) i też trochę z klapki gaszącej ( obok EGR ). Blok zaworów wymieniałem i jest to samo. Generalnie mam tak już jakieś dobre 2 lata i poza odgłosami nic się nie dzieje.
występuje to w momencie "dotykania" i "puszczania" pedału gazu, dodatkowo jak pisałem przy wyłączaniu i włączaniu zapłonu.
Kilkakrotnie byłem z tym na gwarancji w ASO ale "syndrom dentysty", czyli w ASO nie piszczy. Trochę mnie ten odgłos irytuje zwłaszcza kiedy jestem autkiem w garażu :x
Dzięki za wyjaśnienie
Komentarz
-
Komentarz